Plevele v kuchyni

21.03.2018

Je jaro. Vydejte se na zahradu nebo na louku a posbírejte, co můžete. Zelenisko je totiž pro naše břicha blaho - obsahuje chlorofyl, který desinfikuje, a spoustu vitamínů.


Jak vykoukly první lístky, prošmejdila jsem trávník v zahradě a našla jsem jahodník, jitrocel, česnáček, popenec a sedmikrásku.

Jahodník přidávám do bylinkového čaje pro každodenní pití, hezky čaj ovoní. Větší množství můžete použít, když máte průjem nebo při zánětu v ústech na kloktání.

Jitrocel kopinatý se vám bude hodit hlavně v zimě. Vyléčí vám kašel pomocí protizánětlivých a antibakteriálních látek, a také díky svému slizu, který mírní dráždění a přitom nebrání vykašlávání jako některé chemické prostředky. Buď ho můžete nasušit do čaje nebo si udělat sirup.

Na popenci si dobře pochutnáte. Má výraznou kořeněnou chuť a hodí se do pomazánek a dipů. Je taky léčivý. Čaj z nasušené natě můžete použít při žaludečních a střevních potížích nebo onemocněních dýchacích cest.

Česnáček má jemnou česnekovou chuť. Jezte ho co nejčastěji, čerstvý si ho nakrájejte do pomazánky nebo přidejte do salátu. Obsahuje hodně vitaminu C, čistí krev a má vlastnosti slabého antibiotika.

Sedmikráska je ozdoba na závěr. V jídlech nemá zvláštní chuť, ale ozdobí jarní pomazánky a saláty, a vám bude líp chutnat. Pomůže vám zrychlit metabolismus.

Další běžné plevele, které můžete přidat do jídel:

  • Bršlice kozí noha: do pomazánek
  • Smetanka lékařská (mladé listy): do salátu
  • Kopřiva dvoudomá: a la špenát
  • Ptačinec žabinec: do salátu