Blog

Jak založit a pečovat o přírodní zahradu

Neboli tzv. "no dig bed". Vyzkoušela jsem tuto permakulturní metodu na výsadbu letniček. Hlavní výhodou takového záhonu je, že si ušetříte práci s rytím, také ale pomáhá uchovat přirozenou strukturu půdy a její živou složku, a netrpí tolik prorůstáním plevele z kořenů. Celá příprava navíc zabrala jen 20 minut!

Řez keřů

18.01.2019

Způsobů a metod, jak správně ořezat keře, je spousta a pomalu každý zahradník vám poradí něco jiného. Vybrala jsem ty nejnutnější zásahy, které pomohou keřům vytvořit zdravý a přirozený porost.

Vyvýšený záhon je vlastně kompost, na kterém se něco pěstuje. Platí pro něj tedy podobná pravidla jako pro kompost.

Mulčování

04.05.2018

Vyšší tráva a byliny – nejlepší mulč, vzdušný a zároveň dodá do půdy živiny, až se rozloží. Málokdo má ale na zahradě louku, kterou kosí kosou nebo křovinořezem. Sekačka na trávu nám totiž takové seno neudělá.

Kompost

15.04.2018

Nejdůležitější ze všecho je dobře materiál promíchávat. Když se vám vytvoří tenká vrstva rostlinného materiálu, zasypte ji stejně silnou vrstvou hlíny. Po nějakém čase (třeba jednou za měsíc) to celé promíchejte dohromady.

Je jaro. Vydejte se na zahradu nebo na louku a posbírejte, co můžete. Zelenisko je totiž pro naše břicha blaho - obsahuje chlorofyl, který desinfikuje, a spoustu vitamínů.

Zapomeňte na řádky a okopávání záhonů. Smíšený záhon vám ušetří práci a ještě si rostliny vzájemně pomůžou v růstu nebo proti škůdcům.

Moje práce začíná na vaší zahradě. Přijedu se podívat, jak vypadá okolí vaší zahrady – co roste okolo, kolik je tam vody, světla a jaká je tam půda.

Stránky vytvořeny Zahrádčenou |  Vypěstováno v roce 2018
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma!